Råd og svar: Din rolle ved

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø er blevet lige så vigtigt som det fysiske arbejdsmiljø.

I bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø står: ’Arbejdet skal i alle led planlægges, tilrettelægges og udføres således, at påvirkningerne i det psykiske arbejdsmiljø både ud fra en enkeltvis og samlet vurdering er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige på kort og lang sigt’.

Se hele bekendtgørelsen her: Bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø - Arbejdstilsynet

Arbejdsgiver har ansvaret

Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsmiljøet lever op til kravene i bekendtgørelsen.

Men både AMR og TR har vigtige roller som repræsentanter for kollegerne i arbejdsmiljøudvalg og samarbejdsudvalg og i det daglige samarbejde med ledelsen om arbejdsmiljø.

Som tillidsvalgt kan du bidrage, når der skal laves procedurer for tilstrækkelig og hensigtsmæssig oplæring og instruktion af nyansatte, og ved forflyttelser af ansatte, ved ændringer i arbejdsopgaver og arbejdsudstyr, ved indførelse af ny teknologi og tekniske hjælpemidler mv.

Særligt fokus

Bekendtgørelsen udpeger følgende områder, der skal være et særligt fokus på:

  • Stor arbejdsmængde og tidspres

  • Uklare krav og modstridende krav i arbejdet

  • Høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker

  • Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane

  • Arbejdsrelateret vold – i arbejdet, og uden for arbejdstid

Til hvert af disse områder har Arbejdstilsynet udarbejdet særskilte vejledninger, som du finder her: Samlet bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø - Arbejdstilsynet

Indsatsen for et sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt psykisk arbejdsmiljø er baseret på forebyggelse, og der skal tages hensyn til den ansattes alder, indsigt, arbejdsevne og øvrige forudsætninger.

Den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV) og den årlige arbejdsmiljødrøftelse er vigtige forebyggelsesindsatser, når I skal arbejde systematisk med forebyggelse. APV’en skal laves mindst hvert tredje år, eller når der er betydelige ændringer i arbejdets udførelse eller organisering.

TR og AMR kan arbejde sammen

AMR og TR kan med stor fordel arbejde sammen om forbedring af det psykiske arbejdsmiljø. Formelt er det i arbejdsmiljøgruppen og arbejdsmiljøudvalget (i kommuner MED-udvalget), det forebyggende arbejde drøftes.

Problemer med det psykiske arbejdsmiljø kan i værste fald føre til langvarigt sygefravær på grund af stress og mobning. Og vi ved, at medarbejdere i mistrivsel og med arbejdsbetinget sygefravær, er i øget risiko for afskedigelse.

Derfor har tillidsrepræsentanten en vigtig funktion i at medvirke ved konkretisering af forebyggelsespolitikkerne, f.eks. ved at sikre, at overenskomsterne og den enkelte medarbejders rettigheder bliver overholdt.