Råd og svar: Din rolle ved

Organisering

En af dine vigtige opgaver som tillidsvalgt er at sikre, at dine kolleger er organiseret i den fagforening, der har indgået overenskomsten på området.

Nu har du flere rettigheder til at mødes med nyansatte

Ved overenskomstforhandlingerne i 2023 og 2024 på henholdsvis det private og det offentlige område, fik tillidsrepræsentanter nye rettigheder til at mødes med nyansatte i arbejdstiden, og orientere dem om muligheden for at blive organiseret. Det skal du benytte dig af!

Nogle arbejdsgivere er længe om at informere om, hvem der er blevet ansat. I virksomheder, hvor I har flere spredte afdelinger og lokationer, kan det være svært at følge med. Brug de nye bestemmelser om, at du har ret til at mødes med de nyansatte i arbejdstiden.

Byd hurtigt velkommen

Al erfaring peger på, at jo før en nyansat bliver kontaktet af tillidsrepræsentanten og budt velkommen i fællesskabet, desto større er sandsynligheden for, at den pågældende vil tage imod en opfordring til at melde sig ind i fagforeningen.

Fortæl, hvorfor de skal være medlem

Nogle er tilbageholdende med at skifte fagforening og A-kasse i forbindelse med jobskifte, fordi de er glade for den fagforening, de allerede er i. Her bør du fortælle, hvorfor det vigtigt er at være medlem af den fagforening, der har indgået overenskomsten.

Andre fagforeninger kan nemlig ikke rejse fagretslige sager på overenskomstområder, som de ikke er part i. Derfor kan det være spild af penge at blive stående i en fagforening, der ikke har noget med det nye job at gøre. Det samme gælder for dem, der vælger at stå i en af de billigere ”gule” foreninger.

Her er flere argumenter

Medlemskabet er ikke blot en individuel forsikring, der kan give adgang til at få en sag behandlet. En stærk organisering er også en forudsætning for, at du som tillidsvalgt har gennemslagskraft overfor ledelsen, når lokale sager skal forhandles.

Der er en klar sammenhæng mellem gode lønninger og fordelagtige lokalaftaler, og graden af organisering på arbejdspladsen. Jo flere medlemmer, desto stærkere står I samlet.

Få oplysninger om medlemskab

Du kan som tillidsrepræsentant få oplyst af din fagforening, hvem der er registreret som medlem. Det er både fuldt lovligt og en vigtig del af kontakten mellem dig og fagforeningen. Men du må ikke dele medlemsoplysningerne med andre, da der er en personlig oplysning, der er beskyttet af GDPR-reglerne.

Hvis ledelsen nægter at give dig oplysninger om ansatte, på grund af til GDPR-regler, kan du henvise til Datatilsynets vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold: Vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold. Heraf fremgår det hvilke oplysninger om ansatte der er særligt beskyttet, og hvilke oplysninger en tillidsrepræsentant må have.

3 gode råd

  • Kontakt den nyansatte så hurtigt som muligt og byd velkommen

  • Find ud af, om den nyansatte er medlem af fagforeningen

  • Fortæl den nyansatte om de mange fordele ved at være medlem af fagforeningen.