Råd og svar: Din rolle ved
Afskedigelser
Som tillidsrepræsentant har du en meget vigtig rolle ved afskedigelser af dine kolleger.
Det vigtigste råd: Kontakt ALTID din fagforening med det samme, når du får kendskab til en afskedigelse Tiden er nemlig afgørende, og det er vigtigt, at du ikke kommer til at gøre noget, der kan skade en eventuel sag.
Du skal orienteres
I de fleste overenskomster står der i reglerne for tillidsrepræsentanter, at du skal orienteres om afskedigelser. Nogle overenskomster har en formulering om, at tillidsrepræsentanten skal holdes bedst muligt orienteret om forestående ansættelser og afskedigelser. Det betyder at ledelsen skal give dig besked, inden de effektuerer en afskedigelse (og en ansættelse).
Afskedigelser kan ske af årsager der er begrundet i virksomhedens forhold eller i medarbejderens forhold.
Afskedigelse begrundet i virksomhedens forhold
Hvis det handler om virksomhedens forhold, er det normalt besparelser, omstruktureringer, ophør af arbejdsopgaver og lignende. I de tilfælde kan selv den mest værdsatte medarbejder risikere en opsigelse.
Medarbejdere med mere end 25 års anciennitet i virksomheden har dog krav på, at arbejdsgiveren nøje overvejer mulighederne for omplacering eller ændrede arbejdsopgaver. Det kan du læse mere om her.
Afskedigelse begrundet i medarbejderens forhold
Når afsked er begrundet i medarbejderens forhold, er arbejdsgiveren utilfredshed med den ansattes adfærd. Der kan være tale om forsømmelse af arbejdsopgaver, sygdom, samarbejdsproblemer, brud på regler eller lignende.
Både når afsked er begrundet i virksomhedens forhold og i medarbejderens forhold, bør du som tillidsrepræsentant tilbyde din kollega støtte i sagen. Du kan bl.a. hjælpe med at sikre, at procedurer og opsigelsesvarsler er overholdt. Hvis du mener, opsigelsen er usagligt begrundet, skal du reagere med det samme og kontakte fagforeningen for at få yderligere rådgivning derfra.
Overenskomsterne på det private område og i kommunerne
Overenskomsterne indeholder forskellige bestemmelser om, hvordan sager om påstået usaglig afskedigelse bliver behandlet. På det private arbejdsmarked og i kommunerne kan sagen indbringes for et afskedigelsesnævn, hvis der ikke opnås enighed om en løsning ved en lokal forhandling.
Det er en forudsætning, at du har reageret hurtigt. Du skal gøre indsigelse mod opsigelsen enten ved et brev eller en forhandling med ledelsen, typisk senest 14 dage efter opsigelsen. Herefter kan fagforeningen overtage og videreføre sagen, hvis de vurderer at der er noget at komme efter.
Overenskomsterne i staten
På statens område vil en tilsvarende behandling foregå ved en faglig voldgift. Også her skal du reagere hurtigt og gøre indsigelse mod opsigelsen enten ved et brev eller en forhandling med ledelsen, typisk senest 14 dage efter opsigelsen. Herefter kan fagforeningen overtage og videreføre sagen, hvis de vurderer at der er noget at komme efter.
Partshøring
Når offentlige myndigheder opsiger medarbejdere, skal arbejdsgiveren partshøre den pågældende, før endelig beslutning træffes. Det skyldes at alle offentligt ansatte beskyttes af forvaltningslovens regler. Du kan eventuelt bistå din kollega med at lave en høringsskrivelse sideløbende med, at fagforeningen går ind i sagen.
Bortvisning i særlige situationer
I særlige situationer kan arbejdsgiveren bortvise en medarbejder. Ved en bortvisning fratages medarbejderen det opsigelsesvarsel, vedkommende ellers har krav på.
Bortvisning kan ske ved grove forsømmelser eller regelbrud. Det kan f.eks. være udeblivelse fra arbejdet, tyveri, vold, illoyalitet el.lign.
Hvis du mener, en bortvisning er uberettiget, skal du reagere omgående og afklare med din kollega, om fagforeningen skal inddrages i sagen.
Hvis et afskedigelsesnævn eller en faglig voldgift kommer frem til, at en afskedigelse har været ubegrundet eller usaglig, kan medarbejderen blive tilkendt en godtgørelse. I sådan en sag kan du som tillidsrepræsentant blive indkaldt som vidne, ligesom andre kolleger og ledere kan føres som vidner.